Wat is Usenet?

UUsenet is een wereldwijd netwerk voor online berichten (artikelen) die per onderwerp onderverdeeld zijn in meer dan 100.000 nieuwsgroepen. Deze nieuwsgroepen zijn toegankelijk via Usenet providers zoals Easynews, Newshosting, UsenetServer, Pure Usenet, en XLned en behandelen zo goed als elk onderwerp. Gebruikers kunnen zich abonneren op alle nieuwsgroepen, er alle artikelen bekijken of artikelen toevoegen. Dit alles samen met alle andere gebruikers over de wereld. Zodra een gebruiker een artikel heeft toegevoegd, wordt dit verspreid over alle andere servers in het netwerk, zodat iedereen het kan raadplegen.

Er zijn twee basistypes nieuwsgroepen: nieuwsgroepen met tekst en nieuwsgroepen met binaire gegevens. Nieuwsgroepen met tekst zijn gebaseerd op discussie en bevatten enkel tekst. Binaire nieuwsgroepen worden gebruikt om grotere binaire artikelen te delen, bijvoorbeeld foto's of audio- en videobestanden. De periode dat een artikel beschikbaar is op een tekst- of binaire nieuwsgroep wordt retentie genoemd. Op een bepaald moment zal een artikel vervallen, om ruimte te maken voor nieuwe artikelen. De belangrijkste providers, zoals Newshosting en UsenetServer, bieden meer dan 600 dagen van binaire retentie aan. Voor tekstgegevens ligt deze periode nog hoger.


Zowel de hoeveelheid informatie die beschikbaar is op Usenet als het aantal gebruikers blijft sinds de oprichting van Usenet in 1979 gestaag groeien. Tegenwoordig telt Usenet miljoenen gebruikers over heel de wereld. Het dagelijkse nieuwe volume van informatie bedraagt meer dan 5 TB.

 


Om met Usenet van start te gaan heb je twee dingen nodig:
  1. 1. Een abonnement bij een Usenet provider. Dit geeft toegang tot servers die nieuwsgroepen en artikels hosten. Je kunt het beste kiezen voor één van de vooraanstaande providers zoals Easynews, Newshosting, UsenetServer, Pure Usenet of XLned. Dit zorgt ervoor dat je snel en veilig kan downloaden en beschikt over een hoge retentie.
  2. 2. Een nieuwslezer. Deze toepassing is een gebruikersinterface tussen jou en de Usenet servers. Hiervoor bestaan verschillende opties, zowel gratis als betaald. Wij raden Grabit en SABNZBD aan. Deze zijn beide gratis. Newsbin Pro is een andere uitstekende nieuwslezer, beschikbaar voor een lage en eenmalige vergoeding.